• Μείνετε σε επαφή
  •  
  •  
  •  
  •  

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ

«ΜΟΥΣΕΙΟN ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ»


«Το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας»


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Πρώτο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους»
  βασίζεται στο χειρόγραφο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου. Οι μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και του Λυκείου διαμέσου εκπαιδευτικών και βιωματικών δραστηριοτήτων, θα διερευνήσουν την ιστορική περίοδο που οδήγησε στην παραχώρηση του πρώτου Συντάγματος από το βασιλιά Όθωνα το 1844 και θα κατανοήσουν τη σημασία του.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξάγεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός Τρίτης, κατά τις ώρες λειτουργίες του Μουσείου (9:00-16:00). Το κόστος συμμετοχής είναι 2 ευρώ ανά μαθητή. Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 210 3231387.

 


«Μαθαίνω παίζοντας στο παλάτι»

Ηλικίες: 3-6 / Αριθμός Ατόμων: 15 / Διάρκεια: 30΄

Τα παιδιά θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό  τους διαμέσου διασκεδαστικών επιμορφωτικών παιχνιδιών και θα αναπτύξουν δεξιότητες με τη βοήθεια κατασκευών, μέσα στον χώρο του παλατιού, όπου έζησε το πρώτο βασιλικό ζεύγος.

«Το ταξίδι της μουσικής στην Αθήνα»

Ηλικίες: 6-12 ετών / Αριθμός ατόμων: 30 / Διάρκεια: 60 λεπτά

Οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από τις ιστορίες που μαρτυρούν τα εκθέματα του μουσείου, να μάθουν για τις γιορτές και τα πανηγύρια στην Αθήνα από το 18ο μέχρι τον 20ο αιώνα, τις συνήθειες διασκέδασης του λαού και των αριστοκρατών στο παλάτι του Όθωνα. Θα έρθουν σε επαφή με παλιές παρτιτούρες, ένα μετρονόμο του 19ου αιώνα, καθώς και έναν από τους πρώτους φωνογράφους. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη δημιουργία κατασκευών και τη συμμετοχή των παιδιών στη σύνθεση και ερμηνεία ενός τραγουδιού με τη συνοδεία πιάνου.

«Το Καρναβάλι στην Ελλάδα»

Ηλικίες: 8-14 / Αριθμός Ατόμων: 25 / Διάρκεια: 45΄

Από το Σεπτέμβρη του 2014 συνεχίζεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Καρναβάλι στην Ελλάδα», που επικεντρώνεται στον πίνακα του ζωγράφου Ν. Γύζη. Διαμέσου της αφήγησης τα παιδιά γνωρίζουν τον Ν. Γύζη, όπως και τα ήθη και τα έθιμα της αποκριάς. Με τη δραματοποίηση της παράστασης του πίνακα από τα παιδιά, δίδεται μια χαρούμενη νότα, που συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση του συμμετέχοντα στην τέχνη και το θέμα.

«Οι πειρατές του Monfort»

Ηλικίες: 10-16 / Αριθμός Ατόμων: 30 / Διάρκεια: 45΄

Το πρόγραμμα βασίζεται στον πίνακα του Γάλλου οριενταλιστή Antoine-Alphonse Monfort «Έλληνες Πειρατές». Τα παιδιά με επίκεντρο τον πίνακα θα προσεγγίσουν το θέμα της πειρατείας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, μέσα από ένα ζωντανό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Θα πάρουν μέρος σε κυνήγι θησαυρού ανακαλύπτοντας το σεντούκι με τα λάφυρα  των πειρατών. 

«Εικονική περιήγηση στην Αθήνα του 1842»

Ηλικίες: 13-18 / Αριθμός Ατόμων: 15 / Διάρκεια: 20΄

Βασισμένη στο πρόπλασμα της Αθήνας του 1842, του Ιωάννη Τραυλού, δημιουργήθηκε μια τρισδιάστατη εφαρμογή για την ιστορία των κτηρίων της Αθήνας από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στην εικονική περιήγηση και να  γνωρίσουν την ιστορία των σπουδαιότερων κτηρίων και μνημείων της Αθήνας του 1842, δηλαδή 10 χρόνια από τότε που η Αθήνα ορίστηκε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Η περιήγηση συμπληρώνεται με τρισδιάστατες προβολές και ενημερωτικά κείμενα. Η αρχαία και βυζαντινή Αθήνα εκπροσωπείται από τα σημαντικότερα μνημεία της. Η Αθήνα  του Όθωνα, από τα δημόσια κτήρια, τις κυριότερες ιδιωτικές κατοικίες, τους δρόμους και τις ιστορικές πλατείες.

Τα προγράμματα διεξάγονται Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός Τρίτης, κατόπιν συνεννοήσεως και το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή είναι €2,00.

Για ενήλικες πραγματοποιούνται επίσης, οργανωμένες ξεναγήσεις ομάδων περιορισμένου αριθμού (μέχρι 25 άτομα), κατόπιν συνεννοήσεως.

Για την καλύτερη οργάνωση των ξεναγήσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τις υπεύθυνες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα,

Γρηγοριάδη Κατερίνα και Ζαρπαρίνη Κατερίνα στα τηλέφωνα 210-3231387 και 210-3231397  ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο mveathen@otenet.gr.

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Περιήγηση στην Αθήνα  με οδηγό τον Andrea Gasparini»

Ηλικίες: 10-15 ετών / Αριθμός Ατόμων: 25 / Διάρκεια: 60 λεπτά
Οι λιθογραφίες του Andrea Gasparini είναι η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας του  19ου   αιώνα 
Παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαία μνημεία της Αθήνας, που εικονίζονται στις  λιθογραφίες του Ιταλού περιηγητή Andrea Gasparini.
Οι συμμετέχοντες  στο πρόγραμμα θα ενημερωθούν για το μνημείο του Λυσικράτη, για τον οικισμό πάνω στο πλάτωμα της Ακρόπολης επί Τουρκοκρατίας, καθώς και για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Θησείο),στην οποία έγινε η υποδοχή του Όθωνα κ.α.
Μέσα από την ξενάγηση θα γίνει αντιληπτή  η αλλαγή της χρήσης των μνημείων δια μέσου των αιώνων.
Θα ακολουθήσει «παιχνίδι» σχετικό με την τοπογραφία της πόλης και τη χωροταξία των μνημείων ( στους πίνακες του Gasparini).


Τα προγράμματα διεξάγονται Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός Τρίτης, κατόπιν συνεννοήσεως και τοκόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή είναι 2€.Για την καλύτερη οργάνωση των ξεναγήσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τις ειδικούς για τα εκπαιδευτικά προγράμματα,Ζαρπαρίνη Κατερίνα  και Γρηγοριάδη Κατερίναστα τηλέφωνα 210-3231387 και 210-3231397  ήμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο mveathen@otenet.gr.


«Το ταξίδι της μουσικής στην Αθήνα»

Ηλικίες: 6-12 ετών / αριθμός ατόμων: 30 / Διάρκεια: 60 λεπτά

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών –Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία προσκαλεί τους μαθητές του Δημοτικού να συμμετάσχουν στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το ταξίδι της μουσικής στην Αθήνα». Οι μικροί φίλοι του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο χρόνο, παρέα με τη μουσική, συμμετέχοντας σε ομάδες προσαρμοσμένες στην ηλικία τους. Συγκεκριμένα εκθέματα θα αποτελέσουν σταθμούς του ταξιδιού τους, από όπου θα «ξεπηδούν» αναμνήσεις της πόλης και όμορφες ιστορίες.

Πώς διασκέδαζαν, λοιπόν, οι κάτοικοι της Αθήνας τους περασμένους αιώνες;

Με αφετηρία τον πίνακα του J. Carrey για την Αθήνα του 1674, οι νεαροί ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ελληνική μουσική, τις γιορτές και τα πανηγύρια, που έδιναν ζωή στα σπίτια και στον τόπο, ενώ θα ακούσουν ιστορίες που μας άφησαν οι περιηγητές.

Το κουβάρι της εξιστόρησης θα ξετυλιχθεί στο σαλόνι της Αμαλίας και στη λεγόμενη Αίθουσα του Θρόνου. Τα έπιπλα στέκουν μάρτυρες γλυκών μελωδιών και χορών, που έφεραν οι ευγενείς από την Ευρώπη. Τα παιδιά θα μάθουν πως «ζυμώθηκαν» τα ελληνικά και τα βαυαρικά-γερμανικά τραγούδια για να γεννήσουν νέα μουσική.