• Μείνετε σε επαφή
  •  
  •  
  •  
  •  

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ

«ΜΟΥΣΕΙΟN ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ»

 


Ταξίδι σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι του 19ου αι. Πρόσωπα και όψεις της καθημερινότητας.


Οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα αντικείμενα και αρχεία από την προσωπική συλλογή του Σταμάτιου Δεκόζη- Βούρου και του Λάμπρου Ευταξία (ιδρυτή του μουσείου), με σκοπό να μάθουν σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας των ανθρώπων της μεγαλοαστικής τάξης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι. μέσα σε μία οικία που κτίζεται το 1859. Θα διαβαστούν αποσπάσματα της επιστολής του Κ. Χρηστομάνου, λογίου της εποχής, προς τους γιους του, που φωτίζουν πτυχές των κοινωνικών στερεοτύπων της εποχής τροφοδοτώντας συζήτηση για τις κοινωνικές διαβαθμίσεις και τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων της εποχής, συγκρινόμενες με τα σημερινά δεδομένα. Μια διαφορετική προσέγγιση αυτής της εποχής βασισμένη στη διαδραστικότητα και τη βιωματική μάθηση.

Κοινό: Γυμνάσιο- Λύκειο

Διάρκεια 30’

Αριθμός Ατόμων: 25

 

«Το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας»


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Πρώτο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους» βασίζεται στο χειρόγραφο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου. Οι μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και του Λυκείου διαμέσου εκπαιδευτικών και βιωματικών δραστηριοτήτων, θα διερευνήσουν την ιστορική περίοδο που οδήγησε στην παραχώρηση του πρώτου Συντάγματος από το βασιλιά Όθωνα το 1844 και θα κατανοήσουν τη σημασία του.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξάγεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός Τρίτης, κατά τις ώρες λειτουργίες του Μουσείου (9:00-16:00). Το κόστος συμμετοχής είναι 2 ευρώ ανά μαθητή. Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 210 3231387
.«Μαθαίνω παίζοντας στο παλάτι»

Ηλικίες: 3-6 / Αριθμός Ατόμων: 15 / Διάρκεια: 30΄

Τα παιδιά θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό  τους διαμέσου διασκεδαστικών επιμορφωτικών παιχνιδιών και θα αναπτύξουν δεξιότητες με τη βοήθεια κατασκευών, μέσα στον χώρο του παλατιού, όπου έζησε το πρώτο βασιλικό ζεύγος.«Το Καρναβάλι στην Ελλάδα»

Ηλικίες: 8-14 / Αριθμός Ατόμων: 25 / Διάρκεια: 45΄

Από το Σεπτέμβρη του 2014 συνεχίζεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Καρναβάλι στην Ελλάδα», που επικεντρώνεται στον πίνακα του ζωγράφου Ν. Γύζη. Διαμέσου της αφήγησης τα παιδιά γνωρίζουν τον Ν. Γύζη, όπως και τα ήθη και τα έθιμα της αποκριάς. Με τη δραματοποίηση της παράστασης του πίνακα από τα παιδιά, δίδεται μια χαρούμενη νότα, που συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση του συμμετέχοντα στην τέχνη και το θέμα.«Οι πειρατές του Monfort»

Ηλικίες: 10-16 / Αριθμός Ατόμων: 30 / Διάρκεια: 45΄

Το πρόγραμμα βασίζεται στον πίνακα του Γάλλου οριενταλιστή Antoine-Alphonse Monfort «Έλληνες Πειρατές». Τα παιδιά με επίκεντρο τον πίνακα θα προσεγγίσουν το θέμα της πειρατείας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, μέσα από ένα ζωντανό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Θα πάρουν μέρος σε κυνήγι θησαυρού ανακαλύπτοντας το σεντούκι με τα λάφυρα  των πειρατών. «Εικονική περιήγηση στην Αθήνα του 1842»

Ηλικίες: 13-18 / Αριθμός Ατόμων: 15 / Διάρκεια: 20΄

Βασισμένη στο πρόπλασμα της Αθήνας του 1842, του Ιωάννη Τραυλού, δημιουργήθηκε μια τρισδιάστατη εφαρμογή για την ιστορία των κτηρίων της Αθήνας από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στην εικονική περιήγηση και να  γνωρίσουν την ιστορία των σπουδαιότερων κτηρίων και μνημείων της Αθήνας του 1842, δηλαδή 10 χρόνια από τότε που η Αθήνα ορίστηκε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Η περιήγηση συμπληρώνεται με τρισδιάστατες προβολές και ενημερωτικά κείμενα. Η αρχαία και βυζαντινή Αθήνα εκπροσωπείται από τα σημαντικότερα μνημεία της. Η Αθήνα  του Όθωνα, από τα δημόσια κτήρια, τις κυριότερες ιδιωτικές κατοικίες, τους δρόμους και τις ιστορικές πλατείες.
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Περιήγηση στην Αθήνα  με οδηγό τον Andrea Gasparini»

Ηλικίες: 10-15 ετών / Αριθμός Ατόμων: 25 / Διάρκεια: 60 λεπτά

Οι λιθογραφίες του Andrea Gasparini είναι η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας του  19ου   αιώνα 
Παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαία μνημεία της Αθήνας, που εικονίζονται στις  λιθογραφίες του Ιταλού περιηγητή Andrea Gasparini.
Οι συμμετέχοντες  στο πρόγραμμα θα ενημερωθούν για το μνημείο του Λυσικράτη, για τον οικισμό πάνω στο πλάτωμα της Ακρόπολης επί Τουρκοκρατίας, καθώς και για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Θησείο),στην οποία έγινε η υποδοχή του Όθωνα κ.α.
Μέσα από την ξενάγηση θα γίνει αντιληπτή  η αλλαγή της χρήσης των μνημείων δια μέσου των αιώνων.
Θα ακολουθήσει «παιχνίδι» σχετικό με την τοπογραφία της πόλης και τη χωροταξία των μνημείων (στους πίνακες του Gasparini).


Τα προγράμματα διεξάγονται Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός Τρίτης, κατόπιν συνεννοήσεως και το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή είναι €2,00.

Για ενήλικες πραγματοποιούνται επίσης, οργανωμένες ξεναγήσεις ομάδων περιορισμένου αριθμού (μέχρι 25 άτομα), κατόπιν συνεννοήσεως.

Για την καλύτερη οργάνωση των ξεναγήσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρακαλούμε να επικοινωνείτε στό τηλέφωνο 210-3231387 ή μέσω το ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση mveathen@otenet.gr.